Advice Familjerätt
Advice Familjerätt – tänk efter före
På Advice Familjerätt erbjuder vi skräddarsydda helhetslösningar med utgångspunkt i familjerätten. Vi säkerställer bästa möjliga utfall för dig och din familj.
Familjerättslig rådgivning innebär en helhetsplanering för dig och för din familj. Vi hjälper dig att kartlägga din familjerättsliga situation och upprättar därefter testamente eller andra familjerättsliga dokument. Har du redan ett testamente går vi igenom det för att säkerställa att det är relevant för din nuvarande situation.
Familjerätten är dock ingen isolerad ö – vid behov tar vi hjälp av våra kollegor på Advice Skatt för att optimera ditt skattemässiga utfall.
Kontakta oss
Epost: familjeratt@advice.se
Testamenten
Alla som har fyllt 18 år kan upprätta ett testamente. Om du inte upprättar ett testamente kommer dina tillgångar att fördelas enligt den legala arvsordningen.
I ett testamente kan du bestämma att det arv som du efterlämnar ska vara arvtagarens enskilda egendom.
Ett testamente kan utformas efter arvlåtarens önskemål men om det finns bröstarvingar så måste dessa ärva laglotten, dvs halva arvslotten.
Den som skriver testamentet kan i sin tur ha ärvt tillgångar med fri förfoganderätt vilket innebär att det finns begränsningar i hur man kan fördela sin kvarlåtenskap.
Bouppteckning och arvskifte
När en person avlider måste en bouppteckning upprättas inom tre månader från dödsfallet. Bouppteckningen ska skickas in till Skatteverket för registrering inom fyra månader.
En bouppteckning är en sammanställning över den avlidnes tillgångar och skulder per dödsdagen. Om personen i fråga var gift ska även den efterlevande makan/makens tillgångar och skulder redovisas i bouppteckningen.
Bouppteckningen ska även innehåll uppgift om dödsbodelägare, testamente, eventuella försäkringar med mera.
När bouppteckningen är registrerad kan arvskiftet påbörjas, d v s att dödsboets tillgångar fördelas mellan dödsbodelägarna.
Samboavtal och samäganderättsavtal
De som tänker flytta ihop utan att vara gifta gör klokt i att upprätta ett samboavtal. I detta avtal kommer man överens om att sambolagen inte ska gälla på den gemensamma bostaden och bohaget.
Samboavtalet kan kompletteras med ett samäganderättsavtal där man kommer överens om hur det gemensamma ägandet ska regleras, till exempel hur kostnaderna ska fördelas, vad händer om man ska gå skilda vägar och till vilket pris ska man kunna lösa ut varandra ur bostaden.
Om du och din sambo har bidragit olika mycket till kontantinsatsen så kan det vara bra att upprätta en revers.
Äktenskapsförord
Äktenskapsförord kan upprättas innan man gifter sig eller under äktenskapet. I det kan makarna avtala att all egendom eller viss egendom ska vara enskild egendom, d v s inte ingå i bodelning i samband med skilsmässa. Vill du omvandla en tillgång från giftorättsgods till enskild egendom eller vice versa kan du göra det genom att upprätta och registrera ett äktenskapsförord.
Framtidsfullmakt
En framtidsfullmakt upprättas för att användas vid ett framtida tillfälle. Den tas med andra ord i bruk när fullmaktsgivaren inte längre kan ta hand om det som fullmakten omfattar. Fullmakten kan vara generell och därmed omfatta alla ekonomiska angelägenheter eller begränsas till löpande ärenden.
Fullmakten kan inte enligt lag omfatta angelägenheter som rör sjukvård, tandvård och andra strikt personliga saker såsom upprätta testamente.
Vanligtvis sätter makar in varandra som fullmaktshavare men även barn kan få fullmakt för sina föräldrar.
Gåvobrev
Vi upprättar även gåvobrev mellan makar, mellan föräldrar och barn etc. Man kan ställa upp vissa villkor i gåvobrevet såsom att gåvan ska vara enskild egendom etc.