Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har i en nyligen meddelad dom ansett att ett bolag inte ska betala arbetsgivaravgifter till personer med godkännande för F-skatt, trots att omständigheterna i övrigt talat för ett anställningsförhållande.
Huvudregeln är att den som betalar ut lön och andra ersättningar för arbete i regel ska betala arbetsgivaravgifter. Om den som tar emot ersättningen är godkänd för F-skatt när ersättningen bestäms eller betalas ut ska däremot inte arbetsgivaravgifter betalas.
Kammarrätten har tidigare funnit att de konsultarvoden som målet gällde rätteligen utgjorde lön då VD:n och styrelseordföranden som erhållit dessa inte ansågs som självständiga i förhållande till det utbetalande bolaget, trots att de haft ett godkännande för F-skatt. Skatteverket har sedermera kommit att överklaga sitt eget beslut till HFD och gjort gällande att de som erhållit ersättningarna varit godkända för F-skatt och åberopat detta, och att det då saknas laglig grund att påföra arbetsgivaravgifter på ersättningarna.
HFD har slagit fast att personerna har varit godkända för F-skatt vid utbetalningarna och att bolaget vid sådana förhållanden inte är skyldigt att betala arbetsgivaravgifter. Att ersättningarna har ansetts utgöra inkomst av anställning för mottagarna har saknat betydelse.
HFD:s dom medför att den som anlitar någon för att utföra arbete ska kunna lita på ett giltigt och uppvisat godkännande för F-skatt. Anser Skatteverket att kriterierna för att bedriva näringsverksamhet inte är uppfyllda ska det istället åtgärdas genom att ett godkännande för F-skatt återkallas.